Existentiële uitdaging

De tweewekelijkse zoektocht naar een titel om de lezer naar het hoofdartikel te leiden bracht ons voor dit nummer naar ‘boemerang’, ‘spiegel‘ of ‘slinger‘.

Het is existentieel geworden. Een woordkeuze die Maria Draghi heeft gebruikt om de presentatie van zijn rapport te stofferen.

Europa staat voor een hele reeks fundamentele waarden: hier heerst welvaart, gelijkheid, vrede, democratie en we hebben aandacht voor duurzaamheid. Europa bestaat omdat burgers geloven dat ze voordeel hebben van die fundamentele waarden. Als we die niet langer kunnen ondersteunen, verliest Europa zijn bestaansreden.” Net daarom baart het hem zorgen dat de Europese economische groei vertraagt. Veel heeft te maken met de tanende productiviteitsgroei in de EU.

“Onze economie moet groeien, want we hebben belangrijke uitdagingen en ambities“, redeneert Draghi. “Decarbonisatie, digitalisering, het versterken van onze defensie, … En tegelijk willen we ons sociaal model handhaven.” Anders gezegd: als de Europese economie niet groeit, kan je dat alles gewoon niet betalen en zal je iets moeten opgeven.

Volgens Draghi heeft Europa nood aan een jaarlijks investeringsprogramma ten bedrage van €800 miljard om onze positie op het wereldtoneel te verstevigen.

Landbouw wordt vernoemd als een van de toepassingsgebieden voor artificiële intelligentie. Slimme landbouw en milieumodellering kunnen hand in hand gaan.

Tevens vindt hij het huidige GLB te versnipperd.

In VAC Flash 19 leest u de uitgebreide analyse van een ander rapport, “Strategische dialoog over de toekomst van de landbouw in de EU”, waarvan we in vorig nummer gewag maakte. Dit rapport, het rapport van Mario Draghi en zoveel andere rapporten en analyses, de voorjaarsprotesten en onlangs de demonstratie van de werknemers van de maakindustrie zetten de toon van een vernieuwde bewustwording. De maak-industrie en de landbouw zijn strategisch onmisbare sectoren, willen we met zijn allen onze welvaart, welstand en welzijn geheel of deels behouden.

Ooit hebben we op deze plaats geschreven: “de economie start met het uittrekken van een wortel.” Tijdens de ‘dag van de landbouw’ van onze concullega’s was er een slogan “het begint bij ons”.

De slinger zet zich in beweging.