Alles of niets

Sinds 12 mei kunnen agrarische ondernemers VLIF-steun aanvragen.

12 mei dat zijn 4 maanden en twee weken sinds het begin van het jaar. 4 maanden en twee weken waarin investeringsdossiers on hold zijn gezet door de onmogelijkheid om VLIF-steun aan te kunnen vragen. In de ondernemerswereld is dit een eeuwigheid.

Terwijl politici een jaar voor de verkiezingen “vergeten” beleid te voeren en met een opgebouwde intensivering de verkiezingscampagne inzetten, hebben dynamische agrarische ondernemers en starters geduld moeten oefenen.

We zijn nu circa 5 weken voor het einde van de blokperiode. Indien er agrarische ondernemers interesse hebben om een VLIF dossier in te dienen, zal er tijd en energie moeten gestoken worden in de samenstelling van het dossier.

Een correcte offerte is de basis voor de aanvraag, zowel in aantallen als in subsidiabel bedrag en voor sommige investeringen zal er bij de aanvraag reeds een toereikende omgevingsvergunning moeten gevoegd worden. Tevens is de termijn tot bevestiging van de investering verkort naar 2.5 maanden.

Het nieuwe systeem voorkomt dat agrarische ondernemers out of the blue en op goed geluk een VLIF-aanvraag in te dienen. Het nieuwe systeem behoedt hen tegen desillusie.

Maar het moet vermeld, het samenstellen van een correct dossier met alle elementen nodig voor een volledige aanvraag zal een hogere kostprijs kennen.

Iedere medaille heeft twee zijden. Er zijn ook stevige verbeteringen aan het VLIF doorgevoerd. Het digitale loket is gebruiksvriendelijker opgebouwd. De toegang tot het VLIF is uitgebreid naar actieve landbouwers, weliswaar met een verdiencapaciteit van €20000 waarbij de inkomensvoorwaarde van voorheen niet meer geldt.

De toelage is substantieel verhoogd waardoor het voor vele agrarische ondernemers interessanter wordt om een dossier in te dienen.

Het natte en koude voorjaar heeft de veldwerkzaamheden sterk vertraagd. Is het te druk om tijdens deze blokperiode een VLIF dossier in te dienen, is het raadzaam de aanvraag uit te stellen naar de volgende blokperiode zodat je ruimte hebt om een volledige en correcte aanvraag in te dienen.

Want weet, het is alles of niets.