De bijzaak is onbelangrijk

De impact van de Corona-crisis op de maatschappij is een kolfje naar de hand van sociologen, psychologen en andere filosofische waarnemers. De uitvergroting van de personages in de TV-serie “Cordon” vertonen schrikbarende gelijkenis met hetgeen we in deze crisis meemaken. Zowel het goede als het slechte in de mens viert hoogtij.

Meer dan 75 jaar hebben we geen groot conflict of gevaar gekend. Wanneer een externe vijand ontbreekt, creëert de mens een interne vijand en worden bijzaken belangrijk.

Het Vlaams Agrarisch Centrum heeft in standpunten en overleg meermaals getracht de focus te leggen op de hoofdzaak en het verstandbeelden van onbenullige bijzaken aangeklaagd.

Net voor de Corona-crisis losbarstte, werd op de radio een podcast gepromoot over de wolf Naya! De spot eindigt met de zin “wie vermoordde Naya?” Ten eerste is het niet bewezen dat Naya gedood is en ten tweede dieren worden gedood en mensen worden vermoord.

Herinnert u de frase wanneer we stelden dat meer mensen houden van een dier dan dat er mensen leven van het houden van een dier? Hoeveel geld werd er besteed aan diervriendelijke projecten, terwijl er geen geld was om de helden van nu waardige arbeid- en loonvoorwaarden toe te kennen of om een strategische voorraad mondmaskers aan te leggen.

Nog niet zo gek lang geleden was er een Nederlandse studie dat het voor mogelijk achtte om alle voedsel in te voeren en het landbouwgebied om te vormen tot een recreatief natuurgebied. Verklaringen en beslissingen die onze ogen deden draaien.

We hebben onze agrarische ondernemers steeds verdedigd op basis van strategische overwegingen en economie.

Nu wordt het duidelijk dat strategische reserve en voedselvoorziening cruciaal is en blijft.

Helaas, het geheugen is kort en na afloop van de crisis gaan we weer over tot de orde van de dag.

Onbenullige bijzaken belangrijk maken.