Grondstroom

Dat grond een belangrijke impact heeft op een mens getuige de 1260 woorden in de Nederlandse taal die beginnen met grond.

In VAC-flash nr. 24 hebben we ruimte gereserveerd over grond. Volgens notaris.be stijgt de gemiddelde grondprijs voor het vierde jaar op rij. In de periode 2015-2019 steeg de gemiddelde prijs van landbouwgrond in ons land met 28.7%. Rekening houdende met de inflatie gaat het om een reƫle prijsstijging van +21%.

Het hoeft dan ook geen betoog dat het verwerven van grond een rendabele beleggingsformule is geworden en de speelbal van speculanten is geworden.

Onthutst werd er gereageerd toen Fernand Huts (heb je hem?) van Katoennatie en Colruyt zich begaven op de grondmarkt. De drijfveren van de Heer Huts zijn ons niet bekend. Colruyt verwerft een belangrijke productiefactor van een agrarische ondernemer om via contracten een tweede productiefactor te verwerven, het ondernemerschap.

De aankondiging van Brussels minister voor Leefmilieu, Alain Maron, Ecolo, dat het Brussels Gewest de intentie heeft om landbouwgronden op te kopen in Waals en Vlaams-Brabant om de voedselzekerheid van de Brusselaars te versterken, werd op hetzelfde onbegrip getrakteerd. Geschrokken van de commotie weerlegde hij de verklaring als wezen het een communicatiefout.

Willen we hier een suggestie doen om de communicatie te redden?

Lees het persbericht als volgt: Brussels minister van Leefmilieu, Alain Maron, Ecolo, heeft de intentie om landbouwgronden in Vlaams en Waals Brabant op te kopen om de voedselzekerheid van de Brusselaars te versterken. De voortdurende regelneverij, de uitholling van de pachtwet, het gesubsidieerd aankoopbeleid van Natuurpunt en de daaraan gekoppelde belasting op de aangrenzende percelen, de speculatieve intenties van het grootkapitaal en belangengroepen bedreigen het voortbestaan van de autonome agrarische ondernemingen in de rand rond Brussel en dus ook de voedselzekerheid. Het is onze intentie om waardevolle landbouwgronden te verwerven en haar agrarische doelstellingen te beschermen zodat het agrarisch ondernemerschap in de regio opnieuw kan floreren.

Wat zou dan de reactie zijn?

Laat ons wel wezen, iedere aankoop van grond om door een Overheid of gesubsidieerde parastatale doelstellingen in uitvoer te brengen is weggesmeten geld.

Grond is zowat het enige wat altijd lokaal verankerd blijft.

 

VAC verhuist !

Van maandag 14/12 tem vr. 18/12 zijn we niet bereikbaar!

Wij zullen ons oude pand aan de Ambachtsweg 20 verlaten en gaan een nieuw pand betrekken.

Per 21 december 2020 is ons adres als volgt:
Vlaams Agrarisch Centrum – Burgemeester Maenhautstraat 44E – 9820 Merelbeke

De telefoonnummers en overige gegevens blijven ongewijzigd.