landbouwmodel

Er is al veel inkt gevloeid over het toekomstig landbouwmodel.

Menig belangengroep en politieker hebben zinnige en onzinnige standpunten verkondigd. Soms worden er slimme, nuttige en haalbare ideeën aangereikt, doch vaak worden de meest stompzinnige en onrespectvolle standpunten wereldkundig gemaakt over de hoofden van de agrarische ondernemer heen. Experten en landbouwonderzoekers voeren studies uit over het toekomstig landbouwmodel. De impact van de consument, de retail en de economische wetmatigheden staan in de realiteit vaak haaks op het model dat men voor ogen heeft.

Het staat als een paal boven water dat je dikwijls een goed advies krijgt van iemand buiten je sector.

Op NPO3 loopt het programma “Gefileerd”.

In ‘Gefileerd’ reist Jennifer Hoffman met Charlotte, Daniëlle, Kevin, Mitchell en Sam naar Thailand. Daar zien, horen en ervaren ze hoe kip, garnalen, rijst en vis worden geproduceerd. Waar en onder welke omstandigheden is voedsel gemaakt? Welke prijs betalen mens, dier en milieu voor de sushi of kipnuggets op ons bord?

De gasten werden uitgenodigd in het dagelijkse praatprogramma Op1.

We geven integraal de zienswijze weer van Kevin.

Kevin (25) is een fitnessfanaat. Eten is voor hem een bron van koolhydraten en eiwitten. Hij eet dagelijks veel kip om zijn lichaam in conditie te houden. “Ik eet best wel veel vlees. Ik denk dat ik in dat opzicht de grootste vijand van de kinderboerderij ben.”

Waarom doe je mee aan ‘Gefileerd’?

Toen ik nog niet wist dat we naar Thailand zouden gaan, deed ik vooral mee om mijn horizon op het gebied van voeding te verbreden. Als online coach, personal trainer en fysio was mijn relatie met eten voornamelijk functioneel en resultaatgericht. Ik deed weinig met de afkomst van eten, koken, smaak en het presenteren van eten. Omdat ik me realiseerde dat dit een groot onderdeel is van een duurzame relatie met voeding, wilde ik graag wat meer te leren in de keuken. Niet wetend dat het verhaal veel groter zou worden.

Wat is de belangrijkste les die je hebt geleerd tijdens de reis naar Thailand?

In de westerse cultuur hechten we maar waarde aan één ding wanneer we door de supermarkt lopen: de prijs. Waar jij, ik en de rest van Nederland alleen totaal niet bij stilstaan is dat ergens in de ontwikkeling, transport of fabricering van het product ingeleverd moet worden om een product goedkoper te maken.

Als de prijs omlaag gaat, lijdt de arbeider hier vaak onder. Hij krijgt minder geld voor zijn product. Dat dwingt hem om maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat het proces óf goedkoper óf sneller wordt (zodat hij meer kan verkopen). Het sneller realiseren van een product zoals kip, gaat vaak ten koste van de levensomstandigheden en de gezondheid van het dier. En waarom? Zodat jij minder geld hoeft uit te geven aan eten, de supermarkt zijn klantenkring kan laten groeien en jij al die euro’s overhoudt om te besteden aan nutteloze spullen.

Dit zegt meer dan duizend bladzijden rapporten en politieke standpunten.