Nederland gidsland?

In Nederland is de toeslagenaffaire in het gezicht van de regering ontploft.

Tienduizenden families werden vermalen door de overheid. Relaties liepen op de klippen, banen raakten verloren, levens werden verwoest.

In wat bekend kwam te staan als de toeslagenaffaire werden jaren aan kinder-opvangtoeslagen teruggevorderd. Met desastreuze gevolgen. In het boek, “Zo hadden we het niet bedoeld” laat onderzoeksjournalist Jesse Frederik zien hoe de toeslagenaffaire tot stand kwam. Het ontluisterende antwoord: vrijwel iedereen – ministers, Kamerleden, ambtenaren, journalisten – deed wat je van ze zou verwachten, en juist daardoor liep alles mis.

We hebben hier op deze plaats het Nederlandse model aangekaart in verband met de stikstofproblematiek. Een waarschuwing die we richtten aan de Vlaamse Overheid. In haar streven om de zaken anders aan te pakken dan het Federale niveau wordt bij wijlen verwezen naar het geroemde Poldermodel. Voor zover we kennis hebben van de Nederlandse politiek, lijkt het ons dat er een systeemcrisis is ontstaan. Een systeemcrisis die verrassend veel gelijkenissen vertoont met de zonnepanelensage, enz. Het systeem is opgestart, waarschijnlijk onzorgvuldig, en en route de parcours moet er, om juridische redenen, bijgestuurd worden.

Het digitale kunstmeststoffenregister gaat dezelfde weg op. Voor het in voege is, lopen er juridische procedures. In deze context wordt het echt wel moeilijk om zonder fouten (een fout kost u 250 euro met een maximum van 1000 euro) te kunnen voldoen aan de gecontesteerde regelgeving.

Ondanks alle beloftes om de administratieve lasten te verlagen, is dit alweer een voorbeeld hoe het niet moet.

In deze context is de extra steun van 195000 euro om de psychologische bijstand te versterken van de agrarische ondernemer dweilen met de kraan open.

(Agrarische) ondernemers hebben nood aan perspectief en willen hun droom waar maken. Zij verdienen de nodige aandacht en structurele ondersteuning.

Biedt aub een perspectief aan de agrarische ondernemer en maak werk van een administratieve lastenverlaging.