Sierteelt in lockdown

De sierteelt is met 5.862 hectare in 2017 de kleinste sector qua areaal (1% van de totale Vlaamse landbouwoppervlakte). Bijna een vijfde van de oppervlakte bestaat uit bloemen, de rest bestaat uit bomen en heesters (81%). De boom- en heesterkwekerij gebeurt voor 98% in openlucht. Bij de bloemenkwekerij gebeurt 65% in openlucht. De rest gebeurt in serres. In 2017 wordt op 1.004 bedrijven, ofwel 4% van de Vlaamse landbouwbedrijven, aan sierteelt gedaan. 3% van de Vlaamse landbouwbedrijven (679 bedrijven) zijn gespecialiseerde sierteeltbedrijven. De Belgische sierteelt, met Vlaanderen als belangrijkste productieregio (ongeveer 90%), staat bekend om zijn veelzijdigheid, traditie, vakmanschap, maatwerk en kwaliteit. De Belgische kwekers leveren niet alleen sierteeltproducten van hoge kwaliteit, maar garanderen ook een persoonlijke service, uitmuntend vakmanschap en doorgedreven flexibiliteit, zelfs in de groothandel. Hun firma’s zijn vaak nog familiebedrijven waar momenteel de tweede of zelfs al de derde generatie aantreedt. Familiebedrijven kennen een typische bedrijfscultuur waarbij bedrijfsleiding én werknemers trots zijn op hun producten. Tuincentra en plantenkwekers vinden het niet fair dat zij hun deuren moeten gesloten houden.

Enkele getuigenissen

“Normaal draaien we de komende maanden minstens 65 procent van onze jaaromzet. Dat valt nu zo goed als zeker weg. Als het zo verder gaat, zou ik 700.000 euro moeten investeren. Dat lukt mij niet. Ik hoop dat we na 19 april of sneller weer ten volle kunnen beginnen verkopen. Zoniet, dreigt dit uit te draaien op een catastrofe.”

“Als we nog tot 5 mei moeten sluiten, wordt het hier een fiasco.”

“Voor de meerjarige planten is het probleem niet zo groot, maar voor het eenjarig perkgoed is het een ander verhaal. Vanaf half april beginnen de mensen in de tuin te werken en boomt de verkoop van seizoenplantjes. Nu dat dreigt weg te vallen, wordt het moeilijk overleven. Ons personeel werkt immers door en moet ook betaald worden.”

De siertelers krijgen steun van Jan de Keyser.

Vanuit zijn functie als landbouweconoom kent hij de situatie van de siertelers goed. “Als burgemeester ben ik de eerste en de strengste om strikte coronamaatregelen te ondersteunen én te laten respecteren. Ik weet dat veel economische sectoren zwaar getroffen zijn, maar als ik zie welke drama’s zich nu voltrekken in de sierteeltsector, dan word ik heel kwaad”.
Hij wijst erop dat siertelers ruim 80 procent van hun omzet draaien tussen midden maart en midden mei. “Als ik zie dat mensen, nu het mooi weer wordt, in hun tuin willen werken en de professionele tuincentra gesloten zijn, dan maakt mij dat boos”, aldus de Keyser. “Ik ben ervan overtuigd dat de tuincentra met respect de social distancing regels zullen volgen. Als ik zie hoe sierteeltbedrijven tegen zware financiële problemen aankijken, dan zie ik het als mijn plicht om de overheid op te roepen om hen alstublieft de kans te geven om opnieuw bloemen en planten te verkopen.

Het Vlaams Agrarisch Centrum onderschrijft volledig dit standpunt.