zo kan het ook!

De stad Borgloon, gelegen in Haspengouw, heeft oor naar de bezorgdheden van de lokale fruit(kersen)telers.

De kersenvliegpopulatie in België neemt elk jaar toe, en vormt zo een ware plaag voor de kersentelers. De vlieg, een kleine parasiet, legt haar eitjes in de kersen en is de oorzaak dat honderden kilo’s niet meer voor consumptie in aanmerking komen. De professionele telers kunnen de plaag op een professionele wijze bestrijden, maar de kleine hobbyteler staat vaak machteloos.

Hierdoor blijven omliggende percelen onbehandeld zodat de infectiehaarden blijven bestaan en de professionele aanplantingen opnieuw geïnfecteerd worden.

Een vicieuze cirkel, die Borgloon mee wil helpen bestrijden.

Lonenaren die als hobbyist kersen telen, hebben voortaan een extra bondgenoot in de strijd tegen de kersenvlieg. Het stadsbestuur voorziet lokvallen, om zo ook de professionele fruittelers te beschermen. Het stadsbestuur doet daarvoor beroep op een lokval die speciaal ontwikkeld werd door Bayer. Per hectare worden honderd lokvallen geadviseerd. De stad Borgloon kocht vijfhonderd tal vallen.

De val bevat een lokstof waar Europese kersenvliegen dol op zijn. De val werd gratis aan de hobbytelers en eigenaars van hoogstamboomgaarden aangeboden. Nadat de kersenvliegen in de val vliegen, komen ze in contact met een insecticide die zich aan de binnenkant van het deksel bevindt, en dan kunnen ze niet meer weg.

Deze val biedt tal van voordelen: het is een gebruiksvriendelijke en duurzame bescherming tegen de kersenvlieg, ze werkt altijd – ongeacht de weersomstandigheden – en dat het hele seizoen lang”, weet burgemeester Eric Awouters. “De lokstof die gebruikt wordt, trekt bovendien geen nuttige insecten aan.

De eigenaars van een privé kersenboomgaard konden bij het stadsbestuur terecht voor hulp. Belangrijk om weten is dat deze val enkel door een houder van een fytolicentie P2 (professioneel gebruik) uitgehangen en verwijderd mag worden. Ook hier zorgde het stadsbestuur voor een oplossing. Erkende deskundigen van de milieudienst hebben de vallen opgehangen.

Met zulke initiatieven kunnen we alleen maar blij zijn. Het getuigt hoe een lokaal bestuur, zonder veel poeha, zonder zwaar studiewerk en rapportage, een probleem herkent en erkent en een werkbare oplossing biedt. Oplossingsgericht denken en handelen noemen we dit.

Proficiat Borgloon.