Kookeiland

In deze periode van de drukke veldwerkzaamheden waarin de achterstand deels zou kunnen goedgemaakt worden, hebben we deze editie van VAC-flash gewijd aan de interessante rapporten opgemaakt door VLAM en CPS Gfk over het thuisverbruik van vlees, gevogelte en zuivel.

Het is belangrijk voor de voedselproducent te weten welk de tendensen zijn in het consumptiepatroon van de klant. Des te belangrijker is dit te weten voor de korteketenaar.

Misschien een beetje verloren gegaan in het cijfermateriaal is de dalende trend om thuis warme maaltijden te bereiden.

In 2014 waren nog 74% van de geconsumeerde warme maaltijden in België zelfbereide maaltijden, maar dit percentage zit in dalende lijn. Corona zorgde even voor een opleving doordat het buitenshuisverbruik toen beperkingen kende, maar daarna zette de dalende trend zich voort. In 2022 kwamen de zelfbereide warme maaltijden uit op een aandeel van 71% en in 2023 was dit nog slechts 68%.

Met andere woorden, er wordt minder warm gekookt in de Belgische huishoudens.

Koken op een eiland?

Dit staat in schril contrast met de aankoop van de keukens. Uit een onderzoek van Comeos in 2022 blijkt dat er iedere dag bijna 500 nieuwe keukens aan een gemiddelde prijs van 14.511 euro werden verkocht.

Wanneer er in huis wordt gekookt, kiest men graag voor vlees. Vooral varkensvlees en vleesmengelingen zijn dan geliefd. Vooral in Vlaanderen wordt een kip gewaardeerd. Het aandeel van de vleesvervangers zoals vis en plantaardige alternatieve blijft in het thuisverbruik eerder beperkt.

De totale voedings- en huishoudbesteding steeg met 9% en is lager dan de voedingsinflatie (13%). Dit betekent dat de consument op zoek ging naar alternatieven zoals lagere volumes en goedkopere vleessoorten.

Voor de korteketenaar die zijn handelscijfer wenst te behouden of te versterken kan dit betekenen dat het concept dient aangepast te worden naar lagere volumes in pakketten, meer bereid vlees of versneden vlees en frequentere aankopen.

Het rapport kan een aanzet zijn om de verkoopstrategie en het aanbod aan te passen aan de gekende tendensen.