Meerwaarde

De voorbije week werd de Korte Keten speciaal onder de aandacht gebracht.

Het belang van en de interesse in de korte keten is de afgelopen maanden meer dan ooit duidelijk geworden. In het tweede kwartaal van 2020 lag de rechtstreekse verkoop op de hoeve maar liefst 88% hoger dan in diezelfde periode in 2019. Ook in de eerste maanden van 2021 zien we nog steeds een stijging van meer dan een derde.

Korte keten geniet een toenemende belangstelling van publiek en media. ‘Lokaal’ wint bovendien aan populariteit sinds de coronacrisis. De lokale producent wordt meer ontdekt en gewaardeerd. Rechtstreeks bij de boer kopen staat voor verse, kwaliteitsvolle producten, die een korte weg hebben afgelegd en waarmee je de lokale economie ondersteunt. Het is ook de ideale manier om de lokale landbouw beter te leren kennen.

Aan het opstarten van een korte keten activiteit gaat een gestructureerd denkproces vooraf dat antwoorden tracht te formuleren over jezelf, je product, je bedrijf, de ligging, de noden aan kapitaal en inzet arbeid, de markt, de wetgeving en vooral welke meerwaarde creëer je op het bedrijf.

In dit artikel willen we kort het aandachtspunt “meerwaarde” toelichten.

Het VAC heeft een korte keten module opgenomen in haar landbouwboekhouding. Meer informatie erover lees je op de achterkant van VAC-flash nr.11 van 28/5/2021.

Om direct meerwaarde te kunnen creëren dien je inzicht te hebben in de cijfers en de geldstroom die gepaard gaat met de korte keten. Het is niet omdat er ‘s avonds geld in het laadje ligt, dat je ook een meerwaarde hebt gecreëerd op je bedrijf. Zonder ervan bewust te zijn, zou de aandacht en energie die je besteedt aan de korte keten, de rendabiliteit van de productie onder druk zetten en in het slechtste geval een negatief globaal resultaat bewerkstelligen.

Meten is weten, blijft uiterst belangrijk

Korte keten wordt aanbevolen om de tussenschakels uit te schakelen en de meerwaarde ervan voor eigen rekening te nemen. Wees ervan bewust dat de tussenschakels kosten maken om een meerwaarde te kunnen creëren, kosten die in de korte keten minder rendabel zijn per eenheid product.

Vergeet de marketing niet

In een grootwarenhuisketen is er magere BIO-yoghurt te koop aan €1.09 per kg. In hetzelfde verkooppunt is Danone Oikos magere yoghurt op Griekse wijze te koop aan €6.23 kg. Wetende dat het basisproduct – melk – identiek is, slaagt Danone een meerwaarde te creëren met een factor 5.71.

Een succesvol marketingplan dat stemt tot nadenken.