Metallica

Metallica is een van de succesvolste heavy metal bands uit de Verenigde Staten. Metallica bestaat uit vier leden en werd opgericht begin jaren 80 in Los Angeles door de Deen Lars Ulrich en de Amerikaan James Hetfield. De band heeft sinds zijn ontstaan meer dan 100 miljoen exemplaren van zijn albums verkocht.

Op 27 november werd op NPO3 de opname van de twee uitverkochte shows in het nieuwe Chase Center-arena in San Francisco uitgezonden. Je kan dit nog bekijken en beluisteren op Youtube Metallica & San Francisco Symphony: Nothing Else Matters (Live).

Zowel de muziekliefhebbers van het klassieke genre en van heavy metal kunnen de symbiose tussen de twee muziekwerelden appreciëren omdat de performance en kwaliteit van beiden het gemiddelde ver overstijgt. Of hoe het samenbrengen van verschillende visie, genre, stijl kan resulteren tot iets unieks.

Mag dit nu net de missing link zijn in de agrarische wereld?

Diverse events, conferenties en studiedagen worden georganiseerd om de landbouwproblematiek en steevast het landbouwinkomen te bespreken. Telkens worden de sprekers uitgenodigd vanuit de agrarische (overheids) hoek. Het is oude wijn in nieuwe zakken.

Zelden of nooit wordt een succesvolle ondernemer of een gerenommeerd spreker uit een andere economische sector gevraagd hoe zij de uitdagingen van hun sector aanpakken. Is het koudwatervrees, is het tunnelzicht, is het de bestaande sectorale machtsstructuren beschermen? Wie zal het zeggen. Succesvolle ondernemers zeggen vaak dat het beste advies komt uit een andere sector dan waar zij actief zijn.

Het VAC kent veel intreders. Succesvolle ondernemers die ook in de agrarische sector actief zijn. Hun inzichten op het agrarische verhaal houdt ons scherp. Zij durven de vinger op de wonde plaatsen. Bijvoorbeeld, is het productief om de diversificatie te verengen tot de landbouwproductie en het beschikbaar vermogen, zoals korte keten, hoeveverkoop, hoevetoerisme.

Zou diversificatie niet uitgebreid kunnen worden naar andere sectoren. Helaas, indien deze vorm van diversificatie een succesverhaal wordt, sluiten de deuren van het VLIF en misschien zelfs het statuut van een actieve landbouwer. Of hoe het landbouwbeleid (VLIF – GLB – ruimtelijke ordening) de agrarische ondernemer kan belemmeren om een succesverhaal te schrijven buiten de sector.