19 jan Varkenspoten en witloof
Het lijkt een lokaal recept doch we hebben we het effectief over varkenspoten, varkensoren, varkenskoppen en witloof, paprika en appelen en meer bepaald de handel hiervan met China.
We begrijpen het nog steeds niet dat de Duitse taal niet wordt toegepast in interviews met Duitse sporters of politici en de interviewer gemakshalve overschakelt naar het Engels. Zoek maar eens een interview met Domenico Tedesco, Duitser met Italiaanse roots (Tedesco betekent Duits in het Italiaans) en trainer van de Rode Duivels. Enkel in het Engels.
En dit terwijl Duitsland onze grootste handelspartner is. Taal slaat bruggen. Wanneer je de taal spreekt van je partner heb je een fameuze streep voor op de concurrentie. Een eigenschap waar we op hebben ingeboet. Terwijl we alles op alles zouden moeten zetten om ons grote buitenland te bedienen.
Het Chinees is andere koek. Men kan veel zeggen over China. De groeiende macht van China boezemt bij velen de vrees in van een allesoverheersende staat. Tekenend zijn de waarschuwingen voor spionagepraktijken, machtsconcentratie, handelsverstoringen,….
Handel brengt vrede zegt men.
Wanneer er op een duurzame wijze handel gevoerd wordt tussen landen of handelsblokken ontstaat er vertrouwen en communicatie.
Vertrouwen en communicatie zijn essentieel om handel te drijven maar ook om de vrede te bewaren en te versterken.
In deze woelige geo-politieke tijden is het positief dat de handel versterkt wordt tussen China, Europa en België. Het bezoek van de handelsdelegatie onder leiding van premie Alexander De Croo heeft de handelsrelatie tussen China en België een vernieuwd elan gegeven. Het lange embargo, sinds 2018, wordt opgegeven en we kunnen opnieuw de varkensdelen die de Chinezen prefereren uitvoeren naar dit grote land.
Of hoe landbouw kan bijdragen tot een vredevolle samenleving.